Plasman
publicerad april 2022

Förbättrad energieffektivitet och arbetsmiljö på Plasman

Plasman är en kanadensisk underleverantör till fordonsindustrin som har sitt europeiska huvudkontor i Göteborg. I Arendal på Hisingen hyr bolaget närmare 25 000 kvm industri- och logistiklokaler från Platzer och här arbetar över 350 människor. Ett nära samarbete mellan Plasman och Platzer har förbättrat förutsättningarna och skapat en förbättrad energieffektivitet och arbetsmiljö på anläggningen i Arendal.

Vi har intervjuat: Peter Löwing (teknisk chef inom Platzer Industri & logistik), Nina Andersson (EHS-ansvarig på Plasman), Andreas Eriksson (platschef på Plasman) och Therese Bernheim (kommersiell förvaltare på Platzer) för att ta reda på mer om samarbetet.

Från vänster: Peter Löwing (teknisk chef inom Platzer Industri & logistik), Nina Andersson (EHS-ansvarig på Plasman), Andreas Eriksson (platschef på Plasman) och Therese Bernheim (kommersiell förvaltare på Platzer)

Vad görs i dessa lokaler?
Andreas: Här tillverkar vi, dygnet runt, bland annat emblem, kofångare och kromade lister till fordon. Allt är formsprutat och går direkt in i våra kunders produktion tre kilometer bort, i Torslanda. Vi etablerade oss här 1995 just på grund av närheten till kunderna. Läget i Arendal gör att vi kan leverera säkert och snabbt utan trafikproblem eller liknande.
Therese: Platzer köpte fastigheten av Volvo 2016. Hyresavtalet med Plasman har grön bilaga. (Här kan du läsa om våra gröna hyresavtal)

Ni har tillsammans genomfört ett stort energibesparingsprojekt, berätta mer?
Peter: Från början handlade det om att förbättra arbetsmiljön, och vi såg därför över ventilationen. Vi har nu installerat ett helt nytt, energieffektivt ventilationssystem inklusive ett styrsystem för hela fabriken.
Nina: Tidigt insåg vi också att det fanns fler områden där vi skulle kunna spara energi. Bland annat ville vi ta tillvara den värme som genereras i produktionen och styra den till andra, kallare, delar av lokalerna.

Vilka har varit era framgångsfaktorer i samarbetet?
Nina: Säkerheten kommer främst. Eftersom verksamheten varit igång under hela projektet, har vi tillsammans gjort riskbedömningar inför varje steg. Det nya ventilationssystemet driftsattes innan årsskiftet. Vi ser att arbetsmiljön har förbättrats betydligt och energiförbrukningen avseende värme har minskat med cirka 30 procent. Framöver planerar vi att utvärdera nya energikällor som sol- och vindenergi. Vi genomför årligen också en energikartläggning och ser över förbättringsmöjligheter, internt och med Platzer. Platzers långa erfarenhet av att utveckla fastigheters miljöprestanda är ett välkommet stöd i dessa frågor.

Arendal
Arendal är beläget i Nordens mest strategiska och byggintensiva logistikområde. Närheten till Volvo och hamnen gör området attraktivt för partners och underleverantörer till fordonsindustrin. Största hyresgäster är bolag inom Volvokoncernen eller deras underleverantörer. Bland hyresgästerna finns även DFDS, DHL, Plasman, SSAB och Emtunga. Området är just nu i en spännande expansionsfas. Här planerar vi att utveckla befintliga fastigheter och förtäta området genom flera kommande nybyggnationsprojekt inom logistik- och industrisegmentet. Dessutom har Stena Line tecknat ett inriktningsavtal tillsammans med hamnen om att flytta både Danmark- och Tysklandsterminalerna till området. Tanken är att Stena Line ska kunna tillträda ett 25-årigt arrendeavtal i Arendal senast den 1 januari 2027. Även områdets serviceutbud och kontorskluster kommer att förstärkas. I januari öppnade exempelvis restaurangsatsningen West End. Områdets största restauranglokal på över 2 000 kvm har genomgått en total makeover och inretts i fyra spännande teman.