Mycorena
publicerad september 2022

Gamlestadens Fabriker – ett center för foodtech

I Gamlestadens Fabriker sjuder det av kreativitet och utveckling. Som fastighetsägare är Platzer ständigt på tå för att kunna möta behoven hos exempelvis ett snabbväxande foodtech-bolag som Mycorena, ett prisat food-techbolag som arbetar med hållbara veganska livsmedel. Till Gamlestaden lockades de bland annat på grund av områdets mat- och innovationskultur.

Vi har intervjuat: Ram Nair, grundare och vd, Mycorena och Fredrik Petersson, kommersiell förvaltare på Platzer.

Mycorena grundades 2017 i Göteborg efter att Ramkumar Nair, vd och grundare, avlagt sin doktorsexamen i industriell bioteknologi där han utvecklat en fermenteringsmetod för att producera ett näringsrikt protein utvecklat från ätbar svamp. Idag arbetar bolaget med livsmedelsföretag som vill ta fram nya hållbara, hälsosamma och goda veganska produkter till sina kunder. Mycorena är ett av de snabbaste växande bolagen inom foodtech i Sverige. Bolaget är också ensamma inom sin nisch i Norden och har Europas största produktionsanläggning. Bolaget har 25 medarbetare och 13 nationaliteter.

Från vänster: Fredrik Petersson, Kommersiell förvaltare på Platzer och Ram Nair, Grundare och VD, Mycorena

Varför valde ni Gamlestadens Fabriker för ert huvudkontor och labb?
Ram: Vi har expanderat i hög takt och vuxit ur tidigare lokaler. Därför sökte vi nytt där både kontor och labb kan fortsätta att expandera. Platzer hjälpte oss hitta rätt, och tog ansvar för att specialrenovera fastigheten åt oss. Vi insåg ganska snart potentialen i både fastighet och område, där närheten till Slakthusområdet, ett välkänt område för mat, ger stora fördelar. Vi säljer vår produkt till livsmedelsproducenter och samarbetar med andra foodtech-bolag. Platzer har dessutom stora expansionsplaner för de närmaste åren.

Berätta mer om området och fastigheten?
Fredrik: Området består av byggnader från olika tidsepoker. Fastigheten som Mycorena hyr byggdes ursprungligen som spinneri och väveri. Sedan 1970-talet har det använts som lager. Innan Mycorena flyttade in genomförde vi en omfattande renovering, och installerade ventilation och avrinning. Vi är nu i en expansionsfas med både nyproduktion och utveckling av befintliga fastigheter. Vi har en vision att Gamlestadens Fabriker ska bli en hubb för innovativa verksamheter, bland annat inom foodtech där Mycorena är en viktig aktör.

Hur ser ert samarbete ut?
Ram: Vi har kontakt varje vecka. Platzer är mer som en partner än en hyresvärd, och vi är väldigt tacksamma för att de vill ta den rollen. Som nystartat och snabbväxande företag behöver vi löpande stöd och har höga krav vad gäller bland annat ventilation och avlopp.
Fredrik: Det är klart att det finns utmaningar att vara ett etablerat, noterat bolag och röra sig i samma hastighet som en start-up. Men vi gör allt för att matcha Mycorenas snabba tillväxt.

Om Gamlestadens Fabriker
Gamlestadens Fabriker är ett område i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Det var här som Göteborgs föregångare Nya Lödöse en gång grundades. Sedan 1700-talet har det här varit en plats för företagande. Här startade familjen Sahlgren Europas största sockerbruk, som senare blev spinneriet Gamlestadens Fabriker. Spinneriets behov av bättre kullager lade grunden för SKF som i sin tur byggde den första Volvon. Nu startar en omdaning av området för att skapa en levande stadsel. Här möts nybyggnation med gamla fabrikslokaler och skapar en plats för kreatörer och innovatörer. De närmsta åren kommer flera nya kontor, bostäder och verksamheter ta form här. Här intill Säveån samsas snart modern arkitektur med gamla verkstäder och fylls med nya hantverk och idéer, kreativa kök och nya smaker. Allt i en inramning av mode, musik och film på platsen där cirkulära entreprenörer får chansen att skapa hållbar tillväxt.

Läs mer om Gamlestadens Fabriker här >>

Läs vår tidigare artikel om Mycorena här >>