Mycorena
publicerad februari 2021

Food-techbolag etablerar innovationscentrum i Gamlestadens Fabriker

Gamlestadens Fabriker är en smältdegel för entreprenörer och spännande startup-företag. Senast i raden av företagssatsningar att etablera sig i området är Mycorena. Ett prisat food-techbolag som arbetar med hållbara veganska livsmedel. Till Gamlestaden lockades de bland annat på grund av områdets mat- och innovationskultur.

Processen har en enorm potential att lösa många av de utmaningar som livsmedelsindustrin idag står inför gällande tillgång på näringsrikt livsmedel och minskad miljöpåverkan, säger Frida Persson, cto på Mycorena. På bilden: Frida Persson, cto och Ebba Fröling coo på Mycorena.

Mycorena grundades 2017 i Göteborg efter att Ramkumar Nair, vd och grundare, avlagt sin doktorsexamen i industriell bioteknologi där han utvecklat en fermenteringsmetod för att producera ett näringsrikt protein utvecklat från ätbar svamp.

Resultatet blev en unik patenterad teknologi som kallas Promyc. Ett protein som lämpar sig väldigt bra till diverse köttsubstitut så som burgare, korv och köttbullar tack vare sin fina textur. Idag arbetar bolaget med livsmedelsföretag som vill ta fram nya hållbara, hälsosamma och goda veganska produkter till sina kunder.

– Produkten tillverkas i slutna behållare och är därmed helt oberoende av klimatet, vilket medför att teknologin kan användas globalt för produktion av lokalt, näringsrikt livsmedel. Processen har en enorm potential att lösa många av de utmaningar som livsmedelsindustrin idag står inför gällande tillgång på näringsrikt livsmedel och minskad miljöpåverkan, säger Frida Persson, cto på Mycorena.

 

Mycorena
Till Gamlestadens Fabriker lockades Mycorena bland annat på grund av områdets innovationskultur. Kommande år ska ca 300 nya bostäder och 75 000 kvm kontor och butiker tillskapas i området. Målet är en bubblande och levande stadsdel, en smältdegel för innovatörer, kreatörer och entreprenörer.

Innovationscentrum i Gamlestadens Fabriker

I Gamlestadens Fabriker har de nu etablerat sig med bland annat en pilotfabrik och innovationscentrum. Flytten innebär dessutom att de kan expandera ännu mer, säger Ebba Fröling, coo på Mycorena och förklarar att anledningen till att de valde att etablera sig i Gamlestadens Fabriker bland annat beror på områdets stora fokus på innovation.

– För att tillgodose den ökade efterfrågan på Promyc behövde vi expandera snabbt vilket ledde till vår expansion i Gamlestaden som är ett spännande område med många intressanta aktörer. I Gamlestaden finns ett stort fokus på både mat och innovation vilket passar oss väldigt bra, säger Ebba Fröling, coo på Mycorena.

Gamlestadens Fabriker står inför en spännande utveckling. Kommande år ska ca 300 nya bostäder och 75 000 kvm kontor och butiker tillskapas i området. Målet är en bubblande och levande stadsdel, en smältdegel för innovatörer, kreatörer och entreprenörer. Förutom Mycorena finns välkända varumärken som NA-KD, WarnerBros och Rollin Bistros i området redan idag.

ICA och Mycorena samarbetar

Efter det att artikeln skrevs så har det blivit känt att Mycorena och ICA Sverige samarbetar för att testa svenskt mykoprotein på marknaden. Samarbetet är en del av initiativet ICA Växa som har som mål att främja både konsumtion och produktion av svensk växtbaserad mat. I ett första steg handlar samarbetet om att testa och bygga insikter om mykoproteinets framtid i olika produkter på den svenska marknaden. Under 2021 kommer Mycorena lansera en testprodukt i utvalda ICA-butiker för att utvärdera marknadspotentialen och möjligheten att ta konceptet vidare för en större lansering.

Gamlestadens Fabriker står inför en spännande utveckling. Men redan idag är området välkänt för sin företagaranda, och innovationskultur.
Den nya lokalen är anpassad efter Mycorenas verksamhet och innefattar både kontor, labb, testkök och produktion.
Den nya lokalen är anpassad efter Mycorenas verksamhet och innefattar både kontor, labb, testkök och produktion.
Proteinet Promyc lämpar sig väldigt bra till diverse köttsubstitut så som burgare, korv och köttbullar tack vare sin fina textur.

Gamlestadens Fabriker står inför en spännande utveckling. Men redan idag är området välkänt för sin företagaranda, och innovationskultur.

Den nya lokalen är anpassad efter Mycorenas verksamhet och innefattar både kontor, labb, testkök och produktion.

Den nya lokalen är anpassad efter Mycorenas verksamhet och innefattar både kontor, labb, testkök och produktion.

Proteinet Promyc lämpar sig väldigt bra till diverse köttsubstitut så som burgare, korv och köttbullar tack vare sin fina textur.

2/6