Gamlestadens Fabriker
publicerad maj 2018

Mycket snack och mycket verkstad i Gamlestadens Fabriker

Gamlestadens Fabriker sjuder av aktivitet. Området som kanske mest är känt för sin historia med SKF och det Sfäriska kullagret är idag en plats för drivna entreprenörer och kreativa näringar. Med sloganen gemensamt om ”mycket snack och mycket verkstad” blandas det lilla företaget med det stora i en härlig mix som har kommit att bli synonym med ”fabrikerna”.

Under våren har Gamlestadens Fabriker kunnat välkomna flera spännande nykomlingar. VÄRT, en hållbarhetsplattform som arbetar med att minska matsvinnet och NA-KD en populär e-handelsbutik som startades av, Jarno Vanhatapio, grundaren till Nelly.com. Mathias Olsson, kommersiell förvaltare på Platzer Fastigheter, berättar hur vi arbetar aktivt med att skapa en blandning mellan hyresgästerna.

– Vi försöker skapa en spännande mix av hyresgäster som kan samverka och utveckla Gamlestadens Fabriker tillsammans med oss. Vi tror på en gräsrotsrörelse där Platzer kan fungera som en katalysator genom att sammanföra drivna företag, säger Mathias Olsson.

- Det var tack vare områdets framtidsplaner och spännande utveckling som Easy Living hamnade just här, berättar Felix Sjöström.

Easy Living 

I hjärtat av Gamlestadens Fabriker ligger möbelbutiken Easy Living. En populär destination för den som vill fylla sitt hem med historia. Möblerna i butiken är secondhand och är noga utvalda och handplockade av butikens ägare Felix Sjöström. Det var tack vare områdets framtidsplaner och spännande utveckling som Easy Living hamnade just här, berättar Felix.

Det händer mycket spännande i Gamlestaden och framförallt i Gamlestadens Fabriker.

– Det händer mycket spännande i Gamlestaden och framförallt i Gamlestadens Fabriker, intressanta och spännande aktörer och verksamheter som söker sig till stadens mest lovande område. Närheten till slakthusområdet, som genomgår en liknande resa, borgar för en god framtid för alla som nu etablerar sig och är delaktiga i utvecklingen, säger han.

Hos Easy Living är det flera spännande projekt som är på gång. Sedan i våras är butiken ett galleri för konstnärer och snart kommer Felix även kunna erbjuda sina kunder kaffe med den nya espressomaskinen. I höst startar han dessutom Gamlestadens Marknad. En klassisk loppis där man kan hyra plats och sälja sina grejer.

– Sista helgen i augusti, drar vi igång Gamlestadens Marknad i en av de större lokalerna i hus B2. Det blir en klassisk loppis där man kan hyra bord och sälja sina prylar. Marknaden kommer att äga rum första och sista helgen varje månad, förklarar Felix Sjöström.

Yesbox 

Mitt emot Easy Living ligger Yesbox – Home of entrepreneurs. Göteborgs nya mötesplats för entreprenörer, innovatörer och ”alla andra som har en affärsidé de vill utveckla”. Inkubatorsatsningen är ett resultat av en medborgardialog initierad av Göteborgs Stad och en del av 400-års jubiléet 2021.

Totalt är de 11 organisationer som tack vare Yesbox-satsningen arbetar under ett och samma tak.

– Till oss kan man komma och testa sina tankar och bolla dem med andra, få inspiration och professionell stöttning för att ta nästa steg, berättar Dejan Djurkovski, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg AB, en av flera aktörer som arbetar med att etablera Yesbox.

Totalt är de 11 organisationer som tack vare Yesbox-satsningen arbetar under ett och samma tak, något som gett en stor bredd till verksamheten och dess aktiviteter. Varje onsdag mellan 14.00-16.00 är det bland annat drop-in rådgivning. Och under våren anordnar Yesbox seminarier och mingel som; startaföretag-dagen, kooperationens historia och framtid och ”speed dating – fråga en expert”. Det finns, med andra ord, mycket att ta del av för den som går i startaeget-tankar.

FLOW Yogastudio 

På fjärde våningen i hus B3 finner vi FLOW Yogastudio. Hit kommer människor från hela Göteborg för att finna inre harmoni genom yoga, pilates eller meditation. FLOW drivs av Johanna Alvin som också håller yogaklasser, kurser, pt, workshops och utbildningar inom yoga. Målet är att skapa en plats som ger besökarna en chans att ”landa”, berättar hon.

– Vi önskar skapa en plats mötesplats för människor att mötas, att få en plats att landa på i sin vardag och bli mer närvarande i det man fyller livet med. Mötet som sker på mattan är med sig själv och i studion möts man som medmänniskor. Det mest spännande är potentialen i varje individ, säger Johanna.

Under våren och somrarna – helt enkelt när vädret tillåter, vi bor ju faktiskt i Göteborg –  ”yogar” man ute på lokalens fantastiska takterrass. Här ifrån ser man hela Gamlestadens Fabriker, något som också innebär en första parkett till områdets utveckling de närmsta åren. En utveckling som Johanna Alvin ser fram emot.

Vi ser fram emot mer rörelse fler tider på dygnet, en naturlig samlingsplats för boende, hälsa och god mat.

– Det är spännande att vara i ett område som är i sådan utveckling och tillväxt som Gamlestaden. Vi ser fram emot mer rörelse fler tider på dygnet, en naturlig samlingsplats för boende, hälsa och god mat. Det är ett område med mycket karaktär som får ta plats, säger Johanna Alvin.

- Vi önskar skapa en plats mötesplats för människor att mötas, att få en plats att landa på i sin vardag och bli mer närvarande i det man fyller livet med. Mötet som sker på mattan är med sig själv och i studion möts man som medmänniskor. Det mest spännande är potentialen i varje individ, säger Johanna.

Tillskärarakademin 

I områdets äldsta och kanske vackraste hus, i hård konkurrens med andra, sitter Tillskärarakademin. En skola som utbildar inom mode och scenkostym. Skolan har fyra yrkeshögskoleutbildningar och en förberedande utbildning inom mode. Totalt går det 82 studenter på skolan som även erbjuder kortare kurser på kvällar och helger.

- Vi har två spetsutbildningar som bara finns här, berättar Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg.

– Våra studenter jobbar inom hela den svenska modeindustrin, och många startar även egna företag. Vi har två spetsutbildningar som bara finns här, Modister som gör hattar och har världen som arbetsfält och utbildningen Scenkostym som utbildar till klädsömnad för teater, opera och film, berättar Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg.

Inom kort väntar den årliga examensutställningen och modevisningen ute på ”fabrikernas” torgplats. En tradition som tidigare år har fått stor uppmärksamhet och resulterat i en riktig folkfest, 2017 kom 600 personer och tittade på uppvisningen. Lördag den 26 maj är det dags igen. Alla är välkomna till Gamlestadens Fabriker, hälsar Sofia Höfvner Skogh.

Inom kort väntar den årliga examensutställningen och modevisningen ute på ”fabrikernas” torgplats. En tradition som tidigare år har fått stor uppmärksamhet och resulterat i en riktig folkfest, 2017 kom 600 personer och tittade på uppvisningen.