mkmedia i Almedal
publicerad maj 2018

Från väveri till modern 3D-grafik i Almedals fabriker

I de gamla fabrikslokalerna i Almedal, där Sveriges första industrialiserade linnefabrik etablerades, finns idag en blandad mix av företag och det sjuder av olika aktiviteter. Ett av företagen som har sin verksamhet här är mkmedia, som nyligen utnämnts till Årets reklambyrå 2018. Vi träffar Eva Furunger, vd på mkmedia.

Vi föll för den råa industrikänslan med högt i tak och stora fönster berättar Eva Furunger, vd på mkmedia för Magnus Niklasson, fastighetsansvarig på Platzer.

Hur länge har mkmedia funnits på marknaden?
– mkmedia har funnits sedan 1999 och sedan fem år tillbaka är det jag och Helena Bergander som driver företaget. Vi jobbar både med traditionell och digital kommunikation så vi är både en webbyrå och en kommunikationsbyrå kan man säga. Och vi vänder oss både till företag och konsumenter.

Hur många är ni här på kontoret?
– För tillfället är vi 12 anställda med en mix av webbutvecklare, grafiska formgivare och Helena och jag själv som tar hand om kundvård, sälj och projektledning. Vi har även en spetskompetens inom 3D, säger Eva och pekar mot ena väggen där det hänger inramade 3D-bilder på alla anställda.

Hur kom det sig att ni flyttade till Platzers lokaler i Almedals fabriker?
– Vi satt tidigare i Brewhouse lokaler i södra Gårda men då vi växte blev det för trångt där och vi behövde se oss om efter något nytt. Helena och jag ville hitta en lokal som skulle stämma bättre överens med vår image. När vi började leta så ramlade vi på denna lokalen som stod tom och efter ett möte med Therese Nilsson på Platzer som visade oss lokalerna så kände vi att det här var helt rätt för oss.

– Vi gillar verkligen atmosfären här. Sedan är det otroligt smidigt att ta sig hit också med närheten till stora leder och spårvagnar.

Tittade ni på andra lokaler också ?
– Visst, det gjorde vi. Vi tittade på några som låg mer centralt men kombinationen av läget här och hyran gjorde att vi kunde ta på oss en större lokal som den här och därför fastnade vi för denna. Vi föll för den råa industrikänslan med högt i tak och stora fönster. Det var ett jättelyft att flytta hit och vi är jättenöjda!

Vad tycker ni om området?
– Vi gillar verkligen atmosfären här. Sedan är det otroligt smidigt att ta sig hit också med närheten till stora leder och spårvagnar. Varifrån våra kunder än kommer så är det väldigt lätt att ta sig hit och här finns också parkeringsplatser.

– Det är också jättekul att det händer mycket i området. Restaurang Fabric som kommit hit är fantastisk. De serverar lite annorlunda mat vilket vi tycker passar områdets koncept jättebra. Det är ju också nära till Peab och ÅFs lunchrestauranger om man vill variera sig. MARC som också finns här jobbar vi en del med. När våra kunder vill ta fram profilmaterial så hänvisar vi alltid till dem.

– Däremot är vi lite oroliga över vad som kommer att hända när man drar igång alla ombyggnationer som är planerade för området.

Magnus Niklasson som är fastighetsansvarig för Platzers fastigheter i Almedals fabriker kan lugna Eva med beskedet att våra hus i området inte kommer att påverkas av ombyggnationen, men såklart kommer det att märkas.
– Det pågår ett detaljplanearbete för området där man vill skapa fler funktioner i området, bland annat bostäder, säger Magnus. Befintliga byggnader kommer att vara kvar och ska omsorgsfullt bevaras och utvecklas i linje med områdets historiska karaktär. Vi försöker hela tiden att tänka på att ta fram och behålla eller återskapa den industriella gamla känslan i fastigheterna fast med ny teknik.

Hur ser ni på framtiden?
– Det går bra för oss och vi har många olika projekt på gång. Nyligen blev vi också utnämnda till Årets Byrå i kategorin Reklambyråer 7-15 mkr vilket vi är oerhört stolta över. Årets Byrå är den största bransch- och kvalitetsstudien inom kommunikationsområdet där relationen mellan byråer och deras kunder utvärderas.
Vi är väldigt stolta och hedrade över denna utmärkelse, som innebär att vi har Sveriges nöjdaste kunder!

Vi gratulerar mkmedia för priset som Årets Byrå och önskar de lycka till med sin fortsatta verksamhet i Almedals fabriker.

Detta är planerna för området Almedal
Källa: Göteborgs Stad SDN Centrum. Stadsdel Skår

Planområdet ligger mellan Mölndalsvägen och E6 norr om Kallebäcksmotet. Planens syfte är att möjliggöra en blandad stadsbebyggelse med bostäder, kontor och lokaler i bottenvåningarna, som ett led i omvandlingen av Mölndalsåns dalgång till en mer stadsmässig blandstad. Detaljplanen föreslår ett kvarter med bostäder i sydvästra delen av planområdet och byggnader för kontor utmed den östra delen. Mot Gamla Almedalsvägen ska bottenvåningar innehålla lokaler för centrumverksamhet. Bebyggelsen tillåts i 5-7 våningar samt två högre delar med 16 våningar. Inom området bedöms att det kan inrymmas 200-250 bostäder och ca 58 000 kvm kontor, lokaler och andra verksamheter. Parkering ordnas i ett parkeringshus och i garage under mark. Utmed Mölndalsån föreslås ett grönt promenadstråk utmed ån och möjlighet att uppföra bro över ån. För den äldre befintliga bebyggelsen föreslås bestämmelser i syfte att bevara den spännande bebyggelsemiljön. Läs mer här

Vad händer just nu?
Planerna för området ligger för tillfället vilande i väntan på Trafikverkets arbete med Götalandsbanan.