Fagerhult belysning
publicerad maj 2021

Den gamla bilverkstaden fick nytt liv i Almedals Fabriker

Almedals Fabriker är ett dynamiskt och spännande kontorsområde, som under 1800–1900-talet var plats för en av Göteborgs största textiltillverkare. I de gamla fabriksbyggnaderna finns idag ett kluster av kreativa näringar och entreprenörer. Här sitter den välkända lamptillverkaren Fagerhult Belysning som vågade satsa på en gammal bilverkstad när de växte och nytt lokalbehov uppstod.

Mitt i hjärtat av de pittoreska fabriksbyggnaderna fanns tidigare en övergiven bilverkstad som med sin fasad i plåt stack ut från de övriga tegelklädda byggnaderna med levande verksamheter. Idag har bilverkstaden ersatts med en modern byggnadsdel som kompletterar övriga byggnader kring det lilla torget.

– På Platzer har vi under flera år haft en önskan om att hitta en hyresgäst som vill flytta in i det fantastiska läget. Men på grund av byggnadens skick och komplexitet har pusselbitarna inte fallit på plats, förklarar Sofia Dalbert, kommersiell förvaltare i Almedals Fabriker.

Tillsammans med äldre pittoreska fabriksbyggnader och områdets populära restaurang ramar bilverkstaden, numera Fagerhults kontor, in det trevliga lilla torget mitt i Almedals Fabriker.
Under hösten 2020 fick området en uppdaterad utemiljö med bland annat olika sittplatser.
Fagerhults kontor med egendesignad fasadbelysning.

 

Se bilder före och efter

 

Ett kontor med stor anknytning till områdets och Fagerhults gemensamma historia

En trend är att fabriksområden och slakthus får nytt innehåll. Kreativa företag, innovatörer, konstnärer och filmare tar plats i stora, råa lokaler och hämtar energi i den produktivitet som en gång satt i väggarna. När Fagerhult ville utöka sina lokalytor var det ett ypperligt tillfälle för verkstaden att byta skepnad. Deras nuvarande lokaler angränsar till verkstaden, och vid ombyggnationen har de haft stora möjligheter att vara med och påverka. Ändå var det inte ett självklart val berättar Niclas Appelquist, sales manager på Fagerhult Belysning.

– Det var från början svårt att se hur den gamla bilverkstaden kunde anpassas, men efter att vi tillsammans med Platzer och arkitektfirman Semrén och Månsson såg hur lokalen kunde utformas så växte idén fram om att bygga ett kontor med stor anknytning till områdets och Fagerhults gemensamma historia, säger Niclas Appelquist.

Lokal med industriell karaktär

Under början av 2020 påbörjades ombyggnationen. Stora delar av bilverkstaden revs samtidigt som man bevarade befintlig grov struktur från anslutande väggar för att ge lokalen en industriell karaktär. Den befintliga plåtfasaden ersattes av en ny i gult tegel, som knyter an till intilliggande byggnaders industrikaraktär. Det gör även de nya generösa fönsterpartierna med svarta karmar och spröjs. Parallellt med detta arbete togs också interiörkonceptet fram där grundidén var att bevara känslan i verkstadslokalen och anpassa den till Fagerhults verksamhet. Lokalerna skulle innehålla showroom och fler arbetsplatser kopplade till de nuvarande lokalerna vägg i vägg. För att skapa mer yta, lades ett entresolplan över en del av lokalen.

– Gestaltningen skulle andas industrilokal snarare än traditionell kontorslokal. Visionen var att skapa en sorts modern, flexibel verkstadsmiljö, vilket också var en av utmaningarna med projektet. Synliga installationer och råa material som betong och trä bidrar till detta, liksom genomgående svarta plåtdetaljer. En del av taken är svarta och färgskalan är på vissa ställen också mörk, för att skapa en fond åt belysningsföretagets ljussättning, berättar Pernilla Bertilsdotter, uppdragsansvarig arkitekt på Semrén och Månsson.

Pernilla berättar vidare att de valt robusta och miljövänliga material med lång livslängd både interiört och exteriört.

– För oss är det viktigt att hitta hållbara lösningar i våra projekt. I det här fallet är ju även projektet som sådant hållbart i den meningen att en befintlig byggnad rustas upp och får en ny användning, menar Pernilla.

Det centrala rummet i lokalen är ljuslabbet, som är ett stort, oömt rum med dubbel takhöjd och flexibel användning. Härifrån leder en bred trappa i trä med integrerade sittplatser och räcken i svart sträckmetall upp till entresolplanet. Niclas Appelquist (i mitten) tillsammans med sina kollegor på Fagerhult Belysning. Här samlas man både för möten och lunch - helt klart en favoritplats i lokalen enligt Niclas.
Inredningen i lokalen består av jordnära toner och olika zoner för att möjliggöra en varierad vardag för medarbetarna.
Arbetsplatserna på övervåningen har stora fönster som vetter ut mot torget och skapar ett fint ljusinsläpp.

Intresserad av att ha ditt kontor i Almedals Fabriker?

Här hittar du våra lediga lokaler i området just nu

 

En plats för möten mellan människor

Fagerhult har haft sin verksamhet i området sedan 2010, men anknytningen till Almedals Fabriker sträcker sig längre än så. Under 50- och 60-talet tillverkade Fagerhult lampskärmar till sina armaturer i området. Det var därför man bestämde sig för att etablera sig här, berättar Niclas Appelqvist. Ja, det och det goda läget.

Idag är den gamla bilverkstaden välkomnande, varm och ombonad. En plats som inspirerar. En plats för möten mellan människor. På frågan om hur de trots allt vågade satsa på en rostig bilverkstad när de sökte nytt kontor har Niclas ett enkelt svar.

– Att investera i våra medarbetare är den bästa investeringen vi kan göra, kan vi dessutom göra det genom att knyta an till vår historia tillsammans med ett bra geografiskt läge så blir det ganska enkelt att våga, menar Niclas.

Stora delar av bilverkstaden har rivits samtidigt som man har bevarat befintlig grov struktur från anslutande väggar för att ge lokalen en industriell karaktär. Och det är såklart väl genomtänkt belysning i hela lokalen som också fungerar som ett showroom för deras egna produkter.
På väggen hänger moodboards som sparats från tiden då projektet drogs igång. Tanken var att få med det industriella, det ursprungliga, vilket också blir tydligt i dessa moodboards som arkitekterna bakom projektet, Semrén och Månsson, tagit fram.
Lokalen består av flera mötesytor. På bilden är ett av flera konferensrum.
Idag är den gamla bilverkstaden välkomnande, varm och ombonad. En plats som inspirerar. En plats för möten mellan människor. Niclas Appelquist tar en kaffepaus tillsammans med sina kollegor på Fagerhult.

 

Om Almedals Fabriker

Längs med Mölndalsvägen, nära Lisebergs södra entré och nya hotellsatsning, ligger Almedals Fabriker. Området var från mitten av 1800-talet en plats för textilproduktion, men när produktionen lades ner år 1956 så förändrades sakta de pittoreska fabriksbyggnaderna till det dynamiska och spännande kontorsområde som finns idag. Här finns Svenska Grammofonstudion – kända bland annat för att ha spelat in plattor tillsammans med Håkan Hellström, medverkande i På Spåret och som ägare av Queens gamla mixerbord. Här finns också bland annat filmmakarna Silverbullet, inredningsarkitekterna Spik Studios och kläddesignern Dughult of Sweden. De kommande åren ska Almedals Fabriker förtätas med både kontor och bostäder.

Här kan du läsa mer om den spännande utveckling som Almedals Fabriker står inför.

Är du intresserad av att ha ditt kontor i Almedals Fabriker? Här hittar du våra lediga lokaler just nu.

På översta våningen finns arbetsplatser med utsikt över fabriksområdet. Miljöerna är inspirerande med jordnära toner och man har också bevarat befintlig grov struktur från anslutande väggar för att ge lokalen en industriell karaktär.
Högt i tak och öppna ytor skapar en härlig atmosfär
Almedals Fabriker ligger mitt i Mölndalsåns dalgång. I vackra tegelbyggnader från 1800-talets spinneri- och väveriverksamhet, huserar  numera  kreativa verksamheter inom bland annat musik, filmproduktion och inredning.
Vid speciella tillfällen lyser skorstenen i området upp i färger väl anpassade för tillfället. Så håll utkik!
Under hösten 2020 fick området en uppdaterad utemiljö. Inspiration till färg och form har tagits från områdets historia med textilproduktion. Planen är att utveckla detta vidare och att de tjusiga mattorna ska finnas på fler ställen i området.

På översta våningen finns arbetsplatser med utsikt över fabriksområdet. Miljöerna är inspirerande med jordnära toner och man har också bevarat befintlig grov struktur från anslutande väggar för att ge lokalen en industriell karaktär.

Högt i tak och öppna ytor skapar en härlig atmosfär

Almedals Fabriker ligger mitt i Mölndalsåns dalgång. I vackra tegelbyggnader från 1800-talets spinneri- och väveriverksamhet, huserar numera kreativa verksamheter inom bland annat musik, filmproduktion och inredning.

Vid speciella tillfällen lyser skorstenen i området upp i färger väl anpassade för tillfället. Så håll utkik!

Under hösten 2020 fick området en uppdaterad utemiljö. Inspiration till färg och form har tagits från områdets historia med textilproduktion. Planen är att utveckla detta vidare och att de tjusiga mattorna ska finnas på fler ställen i området.

2/6