YESBOX - Ny mötesplats för nyföretagare och entreprenörer i Gamlestadens Fabriker

Sex minuter från centralen ligger Gamlestadens Fabriker. Där har Yesbox flyttat in, en ny mötesplats för innovatörer och entreprenörer. Den 4 oktober var det invigningsdags. På plats var ett 100-tal personer från både näringsliv och kommun, däribland Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie "Soffan" Hermansson som i sitt invigningstal hyllade den göteborgska entreprenörsandan. Hon passade också på att understryka den betydelse Gamlestadens Fabriker haft genom åren, - Till och med SKF och Volvo har varit ett startup i de här lokalerna, sade Ann-Sofie Hermansson.

Gamlestadens Fabriker är ett område med lång historia som fått nytt liv. Den äldsta byggnaden i området är daterad till 1700-talets mitt och var då sockerbruk. Här startade både SKF och Volvo sin resa. Det sägs att den allra första Volvoprototypen byggdes i just de lokalerna som stod i centrum för onsdagens invigning. Det var med andra ord inte konstigt att kommunstyrelsens ordförande inte kunde hålla sig från att bli nostalgisk.

- Det skulle kännas lite pompöst kanske att kalla detta en historisk dag. Men jag kan ändå inte komma ifrån att jag känner de historiska vingslagen, sade Ann-Sofie Hermansson innan hon tog upp basebollträt för att slå sönder den symboliska "box" som markerade lokalerna invigda. 

Efter invigningen var det dags för mingel. Dejan Dukkovski från Business Region Göteborg, den aktör som projektlett Yesbox-satsningen, var nöjd med invigningen och förklarade varför Yesbox valt att placera sig i Gamlestaden.

- Det finns en härlig entreprenörsanda i Gamlestaden, det geografiska läget och den spännande historik som finns i området som knyter an till Göteborgs stolta anor som industri- och innovationsstad kändes helt rätt för satsningen Yesbox. Gamlestaden har alltid varit en plats för nya idéer. Ända sedan 1621.

- Just nu pågår en fantastisk omvandling av Gamlestaden och hela stadsdelen för att möta framtiden, östra Göteborg knyts ihop med centrala Göteborg vilket är häftigt, säger Dejan Dukkovski.

Fr v Mathias Olsson, Platzer, Elias Gustavsson Annevo & co, Dejan Dukkovski, Yesbox och Victor Larsed, Annevo & co.

Elias Gustavsson och Victor Larsed från inkubatorföretaget Annevo & co hade tagit sig till Gamlestaden. De passade på att berömma både initiativet bakom Yesbox och deras val av kontorsplats.

- Yesbox är ett jättebra initiativ, säger Elias Gustavsson. Gamlestaden är också ett smart läge med bra hyror och nära till staden, tycker båda och fortsatte sedan att diskutera kring hur viktigt företagets läge är för att locka olika typer av kompetens på dagens arbetsmarknad.

Mathias Olsson, kommersiell förvaltare på Platzer och ansvarig för projektet tror att Yesbox kommer att ge många nya möjligheter till utveckling av området och Göteborg.

- Business Region Göteborg och Yesbox satsar på att skapa fler naturliga mötesplatser och möjligheter till att nätverka. Att de nu väljer att etablera sig i Gamlestaden bekräftar vår tro på stadsdelen och dess utveckling som bara har börjat, säger Mathias Olsson.

Nästa stora steg i området är färdigställandet av den 17 våningar höga profilbyggnad vid Gamlestads torg som byggs just nu. Gamlestads torg kommer bli Göteborgs nästa stora knutpunkt och sommaren 2018 är det klart för inflyttning.

Yesbox nya lokaler i Gamlestadens Fabriker. Det sägs också att den allra första Volvoprototypen byggdes i just dessa lokaler.


Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson var på plats och invigde Yesbox lokaler i Gamlestadens Fabriker.

Det tar bara 6 minuter att ta sig till Gamlestadens Fabriker från centrala stan.
Foto: Marie Ullnert

Den 17 våningar höga byggnad som byggs just nu vid Gamlestads torg kommer att bli Göteborgs nästa stora knutpunkt. Sommaren 2018 är det klart för inflyttning.
Foto: Marie UllnertText: Helena Larsson
Bild: Agneta Timhagen Meier/Platzer