Nyhet

Konst och kultur ger tomma lokaler ett tillfälligt syfte

Under nästan tre år har en industrilokal på Fältspatsgatan fungerat som scen för evenemang, galleri för utställningar och ateljé för konstnärer – utan att någon behövt betala hyra. Nu tackar Vulkano i Södra Änggården för sig. Det kulturens eldsjälar har bidragit med är att dra besökare och uppmärksamhet till området innan det ens har börjat utvecklas.

Som fastighetsägare är det viktigt att vidga sin syn på värdeskapande

Det finns många tomma lokaler i Göteborg som väntar på rivning eller ombyggnad. Nu vill Södra Änggårdens konsortium inspirera fler fastighetsägare att upplåta dessa åt kulturen. Även om initiativ som Vulkano kostar både tid och pengar, så har de potential att skapa andra betydande mervärden för platserna.

– Som fastighetsägare är det viktigt att vidga sin syn på värdeskapande. Vulkano har berikat Södra Änggården på många sätt innan vi ens kunnat sätta spaden i marken och fungerat som en kreativ plattform för bland annat konstnärer. Vi kan ge dessa tomma lokaler ett tillfälligt syfte som gynnar platsen och samhället som helhet. Nästa gång kan det vara en lokal för idrott eller utbildning, säger Andreas Dahlqvist, vd på Månsson Fastigheter AB.

– Vi vet hur viktig kulturen är för att väcka en plats och skapa liv och lust. Nu försvinner Vulkano i Södra Änggården för den här gången, men vi kommer fortsätta skapa platser för konst och kultur. Både här och på andra håll. Vi har lärt oss väldigt mycket av hela processen med Vulkano. Dels vad som faktiskt går att göra med tillfälliga lokaler och framför allt vilka otroliga krafter som kan släppas loss om man bara ger kulturen lite utrymme, säger Johanna Hult Rentsch, vd på Platzer.