Logistik

Göteborg utsett till Sveriges bästa logistikläge 2021

För tjugonde året i rad rankas Göteborg som Sveriges bästa logistikläge i branschtidningen Intelligent Logistiks årliga mätning. Det är bland annat tack vare sitt geografiska läge och framstående akademi som gör att Göteborg fortsätter att toppa listan över de bästa logistiklägena i Sverige.

Göteborg kammar hem 94 poäng av totalt 100 möjliga i Intelligent Logistiks årliga mätning. Regionen står sig stark bland annat tack vare sitt exceptionella läge mellan tre huvudstäder och med 70 procent av Nordens befolkning inom 50 mil. Även närheten till hamnen väger tungt när poängen ska delas ut.

Sedan 2020 har nya faktorer kommit att påverka mätningen då frågor som kompetenstillgång och el-effekt har blivit viktigare i en allt mer automatiserad bransch. I Göteborg har man kunnat hantera frågan om el-effekt proaktivt tack vare aktivt arbete från aktörer som Göteborgs Energi. Även i frågan om kompetens står sig Göteborg stark tack vare Chalmers och Göteborgs Universitet med världsledande forskning och över 100 seniora forskare inom logistikfältet.

Något som flaggas i mätningen som ett orosmoln är bristen på tillgång till planlagd mark i Göteborgsregionen. Ett problem som vi på Platzer har arbetat aktivt med de senaste åren. Under 2021 hoppas vi kunna sätta spaden i marken för flera projekt. I Sörreds Logistikpark, som vi utvecklar tillsammans med Bockasjö, har exempelvis markarbeten påbörjats. Och i Arendal förbereder vi inför att bygga en logistikanläggning på 14 000 kvm. De kommande åren kommer vi totalt kunna bygga över 200 000 kvm moderna, flexibla och hållbara logistikanläggningar i närheten av Göteborgs hamn.

Nyfiken på att veta mer om våra projekt? Läs mer här.