Nyhet

Gamlestads torg nominerat till "Årets bästa byggnad"

I sitt testamente från 1929 donerade grosshandlarparet Alma och Per Olsson pengar till Göteborgs Stad. Pengarna skulle bland annat gå till att årligen dela ut pris till förra årets bästa byggnad. Eller som det står i testamentet: ”den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”. För 2018 kan Gamlestads torg få den prestigefulla utmärkelsen. 

Varje år får en byggaktör ta emot priset för ”Årets bästa byggnad” av kommunfullmäktiges ordförande. Priset kommer från Alma och Per Olssons fond och den vinnande byggnaden är den som på bästa sätt uppfyller fondens krav på utformning och användning. Byggnaden ska ha varit färdigställd under föregående år.

– Med priset lyfter vi verkligen fram vilka kvaliteter som byggnaden har, det handlar lika mycket om hur byggnaden används som om hur den är utformad, säger juryns sekreterare Torbjörn Borglin som är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Nu kan alltså Gamlestads torg få priset. Huset invigdes i augusti 2018 då Platzers hyresgäst Västtrafik slog upp dörrarna för Gamlestadens resecentrum. ”Torget” är byggt av Serneke, och arkitekt är Arkitektbyrån Design.

Gamlestads torg har kommit att bli en viktig knutpunkt i Göteborg. Något som också har lockat spännande hyresgäster, bland annat den ideella stiftelsen Berättarministeriet, där Platzer är huvudsponsor i Göteborg, och Världslitteraturhuset. Vid årsskiftet får kontorshyresgästerna på ”torget” nya grannar i form av it-företagen Avinode och Jeeves. Även matutbudet utvidgas under den kommande våren med Hyaku Sushi, samtidigt som uthyrningen av restaurangytan i entréplan pågår.

I år är tolv byggnader nominerade till ”Årets bästa byggnad”, vinnaren meddelas den 10 december.

 

Mer om Gamlestads torg kan du läsa här. 

Gamlestads torg, Göteborg Arkitektbyrån design
På Gamlestads torg finns ett brett utbud av service. Nu kompletteras det med en sushirestaurang.