Franchetti, Kvarnbyn 14
publicerad maj 2018

Vid forsen får man energi och arbetslust

R. Franchetti AB är företaget som hittat hem vid forsen i Kvarnbyn i Mölndal.
– Vi är ett textilt modekunskapsföretag och att nu ha våra lokaler i före detta ”Strumpan” känns helt rätt, säger Andreas Franchetti som är vd för företaget.

 

Platzernytt träffar Andreas Franchetti som sedan 2008 är vd för Franchetti och som sedan två månader tillbaka har sitt kontor i det kulturhistoriska huset vid forsen i Kvarnbyn. Ett hus som en gång kallades för ”Strumpan” där man på slutet av 1800-talet bl.a tillverkade Sveriges första sömlösa nylon strumpor.

Franchetti har funnits i branschen sedan 1968 då Andreas far Romeo Franchetti grundade företaget. Ända sedan H&M var ett litet företag har Franchetti tillverkat kläder till den svenska modebranschen. Det började i liten skala i föräldrahemmet i Majorna och idag har företaget 36 anställda med en omsättning på 200 mkr. Franchetti jobbar med varumärken, nystartade e-handelsaktörer och allt som driver något med kläder. Produktionen sker huvudsakligen i Fjärran Östern och företaget arbetar till största delen med Nordiska detaljhandelskedjor och grossister.

Andreas Franchetti håller upp en tröja och förklarar hur det kan gå till när en kund vill ta fram en kollektion.

– Vi drivs av att skapa värdeskapande modekoncept med rätt passform för både konsument, miljö och varumärke säger Andreas Franchetti. Vår målsättning är alltid att göra våra kunder framgångsrika, både affärsmässigt, modemässigt och miljömässigt.

Relationer är viktiga och vi arbetar alltid långsiktigt både med kunder och leverantörer.

– Under våra snart 50 år i branschen har vi skaffat oss ett kvalitativt nätverk av leverantörer och samarbetspartners. Dessa partners kopplar vi sedan ihop med våra kunder för att på bästa sätt leverera en produkt eller kollektion enligt önskemål, fortsätter Andreas. Relationer är viktiga och vi arbetar alltid långsiktigt både med kunder och leverantörer.

Kontorets hjärta

Vi får en rundvandring i lokalerna och går förbi det nybyggda köket, som är hjärtat i kontoret, där alla i personalen samlas och bland annat äter lunch vid den specialbyggda köksbänken. Mycket mattor på golven gör också lokalerna ombonade och hemtrevliga tillsammans med den fantastiska konstsamlingen som pryder väggarna. Företaget har under 40-års tid investerat i konst och överallt i lokalerna kan man se unika konstverk av kända konstnärer. Bland annat fotokonst av den kritikerrosade konstnärinnan Nathalia Edenmont och hennes vackra och skrämmande motiv.

Kontorets hjärta - Det nybyggda köket har blivit kontorets hjärta, där personalen samlas för lunch och andra möten.
Kontorets hjärta - det nybyggda köket har blivit kontorets hjärta, där personalen samlas för lunch och andra möten.
Längst till höger Andreas Franchetti, vd för Franchetti, här tillsammans med Michael Albrektson och Ulf Holmberg från Platzer.

Ett hus med själ i

– Efter 10 år, hos Platzer på Olof Asklunds gata 14, i Högsbo började det bli trångt på kontoret och vi bestämde oss för att se oss om efter andra lokaler, berättar Andreas. Innan vi flyttade till Högsbo satt vi på Föreningsgatan i en gammal sekelskiftesvilla och nu kände vi att vi åter igen ville hitta ett hus med själ i. Vi började först leta på egen hand, bland annat i Lyckholms fabriker och Nya Varvet men när Platzer föreslog denna lokalen blev jag nyfiken och direkt när jag kom hit såg jag potentialen i huset och området. Att ha sitt kontor högst upp i Forsåker alldeles bredvid forsen och känna vingslagen från den gamla industrieran kändes helt rätt, säger Andreas.

Att ha sitt kontor högst upp i Forsåker alldeles bredvid forsen och känna vingslagen från den gamla industrieran kändes helt rätt

– Jag tog hit delägarna och ledningsgruppen, det var inte helt självklart från början att vi skulle flytta hit men efter ett tag och när personalen också hade varit här så bestämde vi oss. Här i Kvarnbyn och fastigheten Strumpan kände vi att vi hade hittat ett unikt projekt i rätt miljö och vi visste att vi vågade investera i oss själva, förklarar Andreas. Vi ville jobba på ett ställe där man får energi och då är arbetsmiljön väldigt viktig. I de här lokalerna kände vi att vi hade hittat rätt.

Daglig motion på jobbet

För att kunna göra ett bra jobb är det viktigt att man mår bra och på Franchetti uppmuntrar man till rörelse och motion. Varje dag kl 11.00 samlas hela personalen i den stora korridoren, där ljuset flödar in, för en gemensam rörelseövning på 5-10 min. På luncherna passar också många på att gå promenader eller springa. Många cyklar också till jobbet då det finns flera bra cykelstråk i området.

Innan vi lämnar Franchettis kontor ser vi ut mot forsen och de gamla industribyggnaderna runt omkring och kan bara hålla med, Franchetti har hamnat helt rätt och vi önskar dem lycka till i sina nya lokaler.

Fakta om Franchetti

Franchetti erbjuder sex affärsområden med skräddarsydda team. Alla affärsområden förenas i ett enda löfte. Att utveckla värdeskapande modekoncept med rätt passform för konsument, miljö och varumärke.

www.franchetti.se