Gamlestadens Fabriker, en gång ett nav för Göteborgs industri, genomgår nu en spännande förvandling. Med hållbarhet och återbruk som ledstjärnor har en gammal fabriksbyggnad blivit hem för den nya restaurangen och vinbaren Dubbelhakan.
Gamlestadens fabriker har en lång historia som industriområde. Här bedrevs industriell verksamhet från 1729 fram till 1960-talet då textilindustrin avvecklades. Idag är området en stadsdel i omvandling. I de gamla fabrikslokalerna finns modeföretag, foodtech-bolag, designmarknad, spännande barer och restauranger. Det senaste tillskottet på listan heter Dubbelhakan och ligger i en tillbyggnad vid områdets gamla pannrum.
Tvåvåningsbyggnaden från tidigt 1900-tal är en av de mest pittoreska byggnaderna i området. Dess fasad är i tidstypiskt i rött tegel med vackra gula detaljer, välvda fönsteröppningar och en takfot som har ett borgliknande uttryck. Tillbyggnaden har under en tid stått och väntat på den rätta hyresgästen. Fastighetsägaren Platzer har haft som mål att omvandla de stängda lokalerna och etablera en utåtriktad verksamhet på platsen för att ytterligare levande göra den trevliga innergården utanför huset. När restaurangaktören Rolling Bistros flaggade för en önskan om att utöka sin närvaro inom området var det därför en utmärk lösning. Rolling Bistros driver sedan tidigare Backyard i det anslutande pannhuset. Och från och med våren 2024 finns nu en lillasyster i restaurang och vinbaren Dubbelhakan.
Gamlestadens Fabriker ligger inom bevarandeprogrammet för Göteborgs stad vilket betyder att ingen förvanskning får ske av byggnaderna i området. Att utveckla en gammal fabrikslokal till en modern restaurang ställer därmed höga krav på genomföraren. Samtidig har Platzer högt ställda mål när det kommer till återbruk. Utmaningen var därför att med minsta möjliga åverkan på bygganden och genom ett fokus på smart återbruk skapa en ny favoritdestination på Göteborgs restaurangscen.
I den nya restaurangen har den industriella historien har tillåtits sätta stor prägel och bidra till atmosfären. Den målade putsen har varsamt tagits ner för att få fram det gamla teglet. Toaletten som tillskapades har byggts upp av återbrukat tegel från området. Och fönsterpartierna har behållits och renoverats. Vid rivningen hittades pärlspont i taket. Tyvärr var den i ett så slitet skick att den inte gick att räddas. Därför tillverkades ny pärlspont identisk med originalet. Nya installationer har lackats i en röd kulör typisk för Gamlestadens Fabriker, lika så stålbalkarna som fick uppföras när bärande väggar revs för att öppna upp planlösningen.
– Vi har strävat efter att låta byggnadens historia tala genom de moderna tilläggen. Varje detalj, från det blottade 1900-talsteglet till de återbrukade materialen, är gjorda med största omsorg och är en hyllning till den ursprungliga arkitekturen och vårt engagemang för hållbart byggande, förklarar ansvarig arkitekt Laura F. Stål Studiochef och Partner på Liljewall. Det var viktigt för Platzer, hyresgästen och oss att bevara den industriella karaktären samtidigt som vi skapade en inbjudande och funktionell miljö. Det harmoniskt balanserade resultatet är till stor del tack vare att alla aktörer i projektet har hängivet samarbetat mot samma vision och varje inslag fortsätter berätta om byggnadens historia, säger Laura F. Stål Studiochef och Partner på Liljewall.
Varje detalj, från det blottade 1900-talsteglet till de återbrukade materialen, är gjorda med största omsorg och är en hyllning till den ursprungliga arkitekturen och vårt engagemang för hållbart byggande.
Parallellt med anpassningen av restauranglokalen så har övervåningen anpassats för Rolling Bistros nya kontor. Där har samtliga delar som fanns i lokalen återbrukats och det gamla trägolvet vårdats för att klara ytterligare år. Projektet har genomsyrats av samverkan och en lösningsorienterad kultur. Kärlek har verkligen lagts i detaljerna med millimeterprecision som går hela vägen ner till kabeldragningen berättar Per Lindström ansvarig projektledare från Platzer.
– Det har varit ett så fint samarbete mellan oss på Platzer, hyresgästen, entreprenören och konsulterande experter. Alla som har arbetat i projektet har varit engagerade och haft en prestigelös inställning till att hitta lösningar när problem uppstår. En motgång i att vi hittade bärande väggar blev exempelvis en fördel och tillgång i lokalens atmosfär. Något som har varit ett signum för detta projekt, avslutar Per Lindström projektledare på Platzer.
Foto: Emma Karlsmark Elfstrand och Nemir Chaudhry, Liljewall samt Philip Liljenberg La Mer Nordique för Platzer.
Mer information om Dubbelhakan hittar du genom att klicka här.