Projektkollen

Projektkollen: Gårda

Är du nyfiken på vad som händer i de pågående projekten där vi på Platzer är med och bidrar till staden? Häng med på Projektkollen, en serie där vi går igenom några av Göteborgs mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Först ut är Gårda och projekten Gårda Vesta och Kineum.

Göteborg växer med rekordfart, till år 2035 kommer staden att öka med en tredjedel. Något som innebär att vi behöver nya skolor, bostäder, kontor och arbetsplatser. Som ett av Göteborgs största fastighetsbolag och stadsutvecklare är vi på Platzer med och bidrar till utvecklingen på flera sätt. I Högsbo förvandlar vi ett gammalt industriområde till en levande blandstad, och i Gamlestaden har vi skapat en ny knutpunkt. Av de fyra höghusprojekten som pågår i Göteborg står vi bakom två. Under 2019 hände mycket kring dessa projekt, bland annat tog en fasad form och ett unikt hotellkoncept lanserades. I serien Projektkollen lägger vi nu fokus på utvecklingsområde Gårda och våra två projekt Gårda Vesta och Kineum.

Gårda Vesta

I januari 2019 började Gårda Vesta resa sig ur marken. Därefter klättrade gjutformen uppåt med tre meter per dag till den nådde sin fulla höjd på 94 meter. Under våren blev husets kärna, de två hisschakten, synliga från olika platser runt om i Göteborg. Några göteborgare ställde oroligt frågan ”om det verkligen var tänkt att huset skulle förbli så smalt, och i betong?! Det skulle det inte. Under senare delen av året har våningsplanen byggts runt om hisschakten och fasaden har börjat monteras. Under de kommande månaderna kommer invändiga arbeten att påbörjas. Redan i december 2020 flyttar den första hyresgästen in.

Göteborgs första WELL-certifierade hus

Gårda Vesta kommer att vara Göteborgs första WELL-certifierade byggnad. Ett hus som sätter människan i centrum. För när medarbetarna mår bra, mår hela verksamheten bra. Det innebär en byggnad med naturliga material, hög kvalitet på ljud- och luftmiljö och flexibla rumslösningar. Dessutom läggs stor vikt vid arbetsplatsens mjuka värden så att de som befinner sig i byggnaden blir inspirerade och mår bra.

Gårda Vesta blir ett nytt landmärke med vacker fasad som sticker ut även höjdmässigt med sina två huskroppar på 25 respektive 14 våningar som sammanlänkas av en lägre byggnad. Totalt omfattar huset 26 600 kvadratmeter kontor samt restaurang och garage och står helt klart sommaren 2021.

Kineum

Under 2019 har det pågått en febril aktivitet i södra Gårda och vid byggnationen av Kineum, ett projekt som vi utvecklar tillsammans med NCC. Större delen av året har bestått av markarbeten i from av pålning och gjutning av bottenplattan. I början på mars i år kommer glidformsgjutning av byggnadens mittkärna att starta. Under några månader ska byggnadens mittkärna nå en höjd av drygt 100 meter. I maj 2020 kommer Kineum att synas från många håll i Göteborg.

I oktober lanserades JIMMY’Z, hotellet som kommer att bli en del av Kineum. Bakom hotellet står hotellaktören ESS Group och den genomgående röda tråden är en konceptuell linje som omfamnar det överdrivna. I huset kommer ett flertal restauranger, från kolgrillsrestaurangen Archie’s grill och Maggie’s coffie joint till Gaby’s med inspiration från Little Italy och GogoGaga med influenser från New Yorks Korea town att rymmas. Kronjuvelen kommer att bli Pachanga Rooftop pool på våning 26 och 27, en beach pool club och långt ifrån ett traditionellt spa.

Ett hus som sätter en stadsdel i rörelse 

Hotellet gör Kineum till en 27 våningar hög hybrid, en unik kombination av kontor- och hotellupplevelse, där gränserna mellan de olika delarna suddas ut. Stadsdelen Gårda, är trots sitt läge mellan evenemangstråket och stadens stora infartsled lite bortglömd, men kommer att genomgå en stor omvandling de närmaste åren i takt med att flera stora pågående projekt färdigställs. Förutom att bli ett fantastisk kontor för den som arbetar i Kineum så kommer huset att tillföra mycket till området genom att bli spännande destination för den som vill uppleva något annorlunda. Ett hus som sätter Gårda i rörelse.

Utsikt över framtidens södra Gårda.