Nordstaden

Nordstaden, av många mest förknippat med ett köpcentrum, är även en av Göteborgs äldsta stadsdelar. Nordstaden är staden inom vallgraven, norr om Stora Hamnkanalen, och delas i en östlig och en västlig sida. Den östra delen blev till köpcenter under 1970-talet. Den östra är en ståtlig stenstad som har börjat vakna efter decennier av slumrande.

Stans livligaste gata

Västra Nordstaden, från Gustav Adolfs torg till Packhuskajen, huserar såväl stadshus, rådhus och flera av stadens förvaltningar. Här har stor del av den äldre arkitekturen bevarats, inklusive Kronhuset, stans äldsta byggnad. Trots det har stadsdelen nästan varit lite bortglömd de senaste decennierna. Annat var det under 1800-talet då stadsdelen, med mytomspunna Sillgatan som pulsåder, var stans livligaste. Här tog hundra tusentals emigranter sin sista svenska måltid innan de tog båten västerut.

Stenstaden vaknar

Nu håller stadsdelen långsamt på att vakna på nytt. Flera högprofilerade restauranger har öppnat under de senaste åren, hamnkanalen och stråket ner mot älven och Stenpiren fylls med liv.

Längs hamnkanalen och på Packhuskajen möter Göteborgs historiska stadskärna älven. Monumentala stenhus skänker platsen värdighet och på andra sidan älven tornar hamnkranar upp, som påminnelser om viktiga epoker i stadens historia. Idag rymmer området både nöje och allvar. Här ligger casinot mitt emot Hovrätten, på andra sidan Stora Hamnkanalen ligger Stenpirens resecentrum, navet för båt- buss- och spårtrafik.  Och kajstråket bort mot operan rymmer både maritimt museum och folkliga krogshower. 

Nordstaden:

Göteborgs historiska kärna, med välbevarade byggnader och mycket själ. Här ligger såväl Stadshuset som Stadsmuseet och Ostindiska Kompaniets redarpalats.

Kontaktpersoner

Områdeschef
Pelle Arve
Telefon: 031-62 53 07
Affärsområdeschef
Mikael Dotevall
Telefon: 031-63 12 39