Den infallsrika stadsdelen. Det är sedan gammalt

Mycket är intressant och spännande med Gamlestaden, men det kanske mest utmärkande med stadsdelen är blandningen av gammalt och nytt, fint och fult och alla spännande möten och kontraster det ger upphov till. Resultatet är en utmärkt grogrund för innovation: Gamlestaden tycks ha det som krävs för att stora idéer ska födas. Det var ju här det sfäriska kullagret utvecklades och gav upphov till SKF och även idén till Volvo har sitt ursprung på platsen. Idag för vi vidare det framgångsrika och innovativa arvet och ger plats för små och stora nyfikna företag inom de kreativa näringarna.

Nytt liv i gammal stadsdel

Gamlestaden bär på tydliga historiska arv samtidigt som det sjuder av nytt liv. Den stora blandningen av olika kulturer har satt en kulinarisk prägel på stadsdelen och lockar entreprenörer inom hållbar matproduktion och food-tech till de charmiga fabriksområdena.

I Gamlestaden ryms charmiga second hand-butiker, livliga marknader, lokalproducerat öl och vin och en växande krogscen. Att ha kontor i Gamlestaden redan nu är att ligga en aning före. På sikt kommer nämligen stadsdelens invånarantal att fördubblas. För det byggs mycket nytt i Gamlestaden, men de vackra gamla byggnaderna bevaras och de nya fogas in på ett varsamt sätt för att bygga vidare på det som är karaktäristiskt och bra. 

Knutpunkt nära centrum

Nybyggda Gamlestads torg är Göteborgs mest moderna knutpunkt för kollektivtrafik. Här stannar flera spårvagnslinjer, pendeltåg och ett flertal busslinjer. I en nära framtid kommer det att röra sig lika mycket folk här som på Korsvägen. Med spårvagn tar resan till Centralstationen sex minuter och med cykel lite drygt tio. Gamlestaden är dessutom en cykelvänlig stadsdel. Bara 50 meter från resecentrum ligger ett toppmodernt cykelgarage med plats för 600 cyklar och till stadsdelen leder flera utmärkta cykelvägar.  

Göteborgs nya kreativa centrum

På ömse sidor om Gamlestads torg sjuder de charmiga fabriksområdena av nytt liv. I Slakthusområdet produceras både lokalt vin, öl och ost, och hit flyttar bland annat Göteborgs konsthall under de närmaste åren. Och i Gamlestadens Fabriker sätter kreativa  krafter åter området på kartan. Här intill Säveån samsas snart modern arkitektur med gamla verkstäder och fylls med nya hantverk och idéer, kreativa kök och nya smaker. Gamlestadens Fabriker blir stans nya hotspot för kreatörer och jämförs redan med områden som Shoreditch i London och Meatpacking district i New York.

Det svänger om Gamlestan  

Gamlestadens stadsplan är ovanligt svängig. Det kan vi tacka Albert Liljenberg för, som även ritade stadsplanerna för Kungsladugård och Bagaregården som karaktäriseras av svängiga gator där ögat bjuds på överraskningar. Till exempel på en promenad till Holländareplatsen där det som enligt ryktet är Göteborgs bästa kinarestaurang ligger. Eller till Bellevue marknad som bjuder på alternativ shopping för den som vill fynda något exotiskt. 

Det svänger även om Säveån där den slingrar sig förbi stadsdelen. Numera visar sig vattendraget från sina bästa sidor tack vare nya bryggor och promenadstråk.  

Extra svängigt är det att stadsdelen har en alldeles egen jazzfestival som hålls med jazzigt ojämna mellanrum. Dessutom kan Gamlestan skryta med både bryggeri och vinfabrik av högsta klass. Det mesta talar alltså för Gamlestan. 

Fakta

Gamlestaden:

Projekt: Gamlstadens Fabriker med projekten Plisseringen, Utforskaren, Regissören och Innovatören.

Gamlestaden är platsen där Göteborgs föregångare Nya Lödöse en gång grundades. Sedan 1700-talet har det här varit en plats för företagande. Här startade familjen Sahlgren Europas största sockerbruk, som senare blev spinneriet Gamlestadens Fabriker. Spinneriets behov av bättre kullager lade grunden för SKF som i sin tur byggde den första Volvon.

Gamlestaden bär på tydliga historiska arv samtidigt som det sjuder av nytt liv. Den stora blandningen av olika kulturer har satt en kulinarisk prägel på stadsdelen och lockar entreprenörer inom hållbar matproduktion och food-tech till de charmiga fabriksområdena.

Projekt i Gamlestaden

Kontaktpersoner

Områdeschef
Carmen Donrell
Affärsområdeschef
Mikael Dotevall
Telefon: 031-63 12 39