Den infallsrika stadsdelen. Det är sedan gammalt

Mycket är intressant och spännande med Gamlestaden, men det kanske mest utmärkande med stadsdelen är blandningen av gammalt och nytt, fint och fullt och alla spännande möten och kontraster det ger upphov till. Resultatet är en utmärkt grogrund för innovation: Gamlestaden tycks ha det som krävs för att stora idéer ska födas. Det var ju här det sfäriska kullagret utvecklades och gav upphov till SKF och även idén till Volvo har sitt ursprung på platsen. Idag för vi vidare det framgångsrika och innovativa arvet och ger plats för små och stora nyfikna företag inom de kreativa näringarna.

Det är här man ska vara 

Att ha kontor i Gamlestaden redan nu är att ligga en aning före. På sikt kommer nämligen stadsdelens invånarantal att fördubblas. För det byggs mycket nytt i Gamlestaden, men de vackra gamla byggnaderna bevaras och de nya fogas in på ett varsamt sätt för att bygga vidare på det som är karaktäristiskt och bra.  

Tre rationella skäl att gilla Gamlestaden  

För det första ligger stadsdelen vid en av Göteborgs modernaste knutpunkter för kollektivtrafik. Här stannar flera spårvagnslinjer, pendeltåg och ett flertal busslinjer. I en nära framtid kommer det att röra sig lika mycket folk här som på Korsvägen. 

För det andra är det väldigt nära till centrum. Med spårvagn tar resan sex minuter och med cykel lite drygt tio. Och för det tredje är Gamlestaden en cykelvänlig stadsdel. Bara 50 meter från resecentrum ligger ett toppmodernt cykelgarage med plats för 600 cyklar och till stadsdelen leder flera utmärkta cykelvägar.  

Det svänger om Gamlestan  

Gamlestadens stadsplan är ovanligt svängig. Det kan vi tacka Albert Liljenberg för, som även ritade stadsplanerna för Kungsladugård och Bagaregården som karaktäriseras av svängiga gator där ögat bjuds på överraskningar. Till exempel på en promenad till Holländareplatsen där det som enligt ryktet är Göteborgs bästa kinarestaurang ligger. Eller till Bellevue marknad som bjuder på alternativ shopping för den som vill fynda något exotiskt. 

Det svänger även om Säveån där den slingrar sig förbi stadsdelen. Numera visar sig vattendraget från sina bästa sidor tack vare nya bryggor och promenadstråk.  

Extra svängigt är det att stadsdelen har en alldeles egen jazzfestival som hålls med jazzigt ojämna mellanrum. Dessutom kan Gamlestan skryta med både bryggeri och vinfabrik av högsta klass. Det mesta talar alltså för Gamlestan. 

Projekt i Gamlestaden

Kontaktpersoner

Områdeschef
Robert Woodbridge
Telefon: 031-62 53 26
Affärsområdeschef
Mikael Dotevall
Telefon: 031-63 12 39