Inredning och design i fokus på restaurang Hyaku
publicerad augusti 2020

Hyaku - En sushirestaurang utöver det vanliga

Det återstår bara några få dagar i augusti och i bottenplanet på Platzers 17 våningar höga kontorshus, Gamlestads torg, pågår arbetet med att iordningställa det sista inför öppningen den 1 september. Då är det nämligen premiär för Hyaku sushi. Ett helt nytt restaurang- och inredningskoncept framtaget av Valfar arkitekter, där både inredning och mat är något utöver det vanliga. Vi fick möjligheten att några dagar innan öppningen provsmaka menyn och mingla med ägarna och kockarna för att få en inblick i det nya konceptet.

Per Gierow och Ahmed Asfour äger tillsammans det nya restaurang- och inredningskonceptet Hyaku.

Per Gierow, arkitekt och ägare tillsammans med Ahmed Asfour, berättar att han fick uppdraget att rita en modern sushirestaurang som skulle kännas japansk men med skandinavisk touch.

– Vi har genomgående använt oss av ett japanskt formspråk men blandat svensk, dansk och japansk design. Fiskfjällen på kaklet är ett svenskt kakel från Höganäs till exempel. Just fiskfjällen återfinns bland annat på ingången till köket som är en traditionell japansk skjutdörr. Det blå kulörtemat valde vi för att föra in något nytt. De flesta sushirestauranger är ganska likriktade i färgval och man ser ofta vitt, rött och svart och vi ville göra något annorlunda, berättar Per Gierow.

Per berättar vidare att de ovanför beställningsdisken använt sig av en vakuumpressad rostfri plåt.

– Tillverkningen sker genom att man lägger in plåten i en jättestor maskin och så knycklar den ihop plåten som på så vis blir stenhård och ser nästan lite shifferaktig ut. Vi valde ledbelysning så att vi enkelt kan variera ljuset och kanske ha ett ljus på dagen och ett annat på kvällen. Beroende på vad vi väljer så förändras ju också upplevelsen av plåten, förklarar Per.

Per berättar vidare om tanken bakom lamporna i lokalen.

– Vi hittade en svensk tillverkare av lamporna ovanför sittborden som åtminstone vi tyckte hade en japansk känsla. Något av det vackraste jag vet när man beställer sushi är när man får forellrom på toppen och då hittade vi den här armaturen som påminner om detta, säger Per och pekar upp mot lamporna i taket som ger ifrån sig ett knallorange spännande sken och skapar kontrast mot den i övrigt blå inredningen.

Lamporna i lokalen har valts med omsorg för att skapa den rätta känslan kopplat både till maten som serveras och den japanska designen.

Ahmed Asfour som är ägare tillsammans med Per har under utvecklandet av konceptet Hyaku varit ansvarig för att hitta rätt plats att etablera sig på. Att det blev just Gamlestads torg var ingen slump utan helt i linje med konceptet.

– Vi har hört mycket om Gamlestads torg och aspekter så som att det inte ligger långt ifrån innerstan och att det är ett resecentrum stämde väl överens med våra tankar om en bra plats för oss. När vi började planera konceptet var tanken att få lite tunnelbanekänsla, Tokyo-känsla, att man äter en bit sushi i farten. Det var målbilden från början.

Ahmed berättar vidare om menyn som består av japanska rätter. Utöver sushi kommer det finnas möjlighet att välja mellan 4-5 rätter samt Poh Keh.

– Chet Linfors som är en av de två kockarna och har lång erfarenhet från yrket från restauranger både i Stockholm och Malmö, har satt samman menyn, berättar Ahmed som är mycket stolt och glad över att ha lyckats knyta honom till restaurangen.

Kockarna Chet Linfors och Nidchalee Pongchokanon. Namnet Hyaku betyder 100 på japanska, vilket det också finns ett tecken för. Tecknet återfinns på Chets pannband och Nidchalees bälte.

Inför öppningen har Ahmed jobbat stenhårt med marknadsföringen och att hitta rätt kockar och så att säga få ihop teamet. Och arbetet pågår in i det sista. Under tiden för den här intervjun finns också en fotograf på plats för att ta bilder på de olika maträtterna som sedan ska läggas upp på restaurangens kommande webbplats.

– Det har varit riktigt stressigt men nu känns det bra och vi ser fram emot öppningen. Det här är vår första restaurang och bara början på resan. Planen är att öppna fler restauranger på andra platser. Och Ahmed har höga krav och vill hela tiden utvecklas och förbättras.

– Jag är väldigt pedantisk och vill att restaurangen genomgående ska hålla en hög kvalitet, säger Ahmed och ler.

 

Är du intresserad av att ha ditt kontor på Gamlestads torg?
Just nu har vi inflyttningsfärdiga kontor i huset
Här hittar du våra lediga lokaler