Imorgon den 24 september öppnar Björkmans Skafferi på Kilsgatan 4 i Gullbergsvass, en 640 kvadratmeter stor restaurangsatsning som markerar starten på Platzers kvartersförvandling i området. Bakom satsningen står kocken Johan Björkman och entreprenören Mats Nordström, som tillsammans vill skapa en ny mötesplats för både vardag och fest.
Det Nordiska Skafferiet blir Björkmans Skafferi
Idén till Björkmans Skafferi föddes ur Johans bok Det Nordiska Skafferiet. Men medan boken hyllar det nordiska arvet vill Johan, tillsammans med Mats, skapa en restaurang som öppnar dörren mot hela världens smaker.
– Vi vill blanda det bästa från olika hörn av världen: friskheten från Norden, värmen från Medelhavet, färgerna från växtriket och umamin från Asien. Enkel, god mat med balans och omtanke, säger Johan Björkman.
På premiärmenyn väntar flera spännande rätter, från jerkmarinerad kyckling med jamaicansk twist till dagens fångst i en grön thaicurry och en klassisk pannbiff med grönpepparsås. Med så mycket gott att välja på kan det vara svårt att bestämma sig, därför är kockens egen rekommendation att dela rätterna vid bordet.
– Bäst är att komma flera personer och skicka runt tallrikarna, säger Johan med ett leende.
Hemma-hos Björkman
Restaurangen är skapad för att kännas mer som ett hemtrevligt kök än en traditionell lunchmatsal med inredning inspirerad av Johans kokbok, där skafferi möter hemma-hos-känsla.
Utöver lunchen kommer det även att serveras frukost i Kafferiet, med långjäst bröd, yoghurt och smoothies. Lokalen kan dessutom hyras för kvällsevent, AW eller fester.
– Vi vill skapa en plats som fungerar hela dagen och som kan leva vidare på kvällarna när någon vill använda rummet för något särskilt. En öppen mötesplats som människor vill återvända till, säger Johan.