I dagens snabbt föränderliga arbetsvärld spelar kontoret en större roll än någonsin. Det är inte längre bara en plats att jobba på 9-5, utan en plats där idéer får liv, samarbeten växer och människor verkligen trivs. Det är här magin sker när människor möts, inspireras och skapar tillsammans.
Vi på Platzer har samlat våra bästa lösningar för att hjälpa er hitta ett kontor som inte bara fungerar, utan som lyfter både era medarbetare och er affär. En arbetsplats där kreativitet flödar, där ni kan växa och utvecklas, och där ni verkligen vill vara. Länge leve kontoret… och människorna i det!
Att hitta rätt kontor kan kännas som en överväldigande uppgift. Det är mycket att hålla koll på. Från att definiera kontorets syfte och välja rätt läge till att tänka på inredning, arbetsflöden och framtida behov. Det är lätt att tappa bort sig i detaljerna och känna sig osäker på vad som verkligen passar er verksamhet.
Men det behöver inte vara så. På Platzer finns vi här för att hjälpa er genom hela processen, från första tankarna till färdigt kontor. Vi har lång erfarenhet och kan guida er mot lösningar som verkligen lyfter både människor och affärer.
Platzer erbjuder tre kontorslösningar: FORMA för ett kontor helt anpassat efter era behov, FLEXA för friheten att arbeta i våra coworking-lösningar i Gårda, Lilla Bommen eller Mölndal, och FIXAT för ett eget kontor men med större flexibilitet, hyrt möblerat eller omöblerat från 12 månader på flera centrala platser i Göteborg.
FORMA är den perfekta lösningen för er som vill skapa ett kontor som verkligen gör ett avtryck och stärker er kultur.
Eget kontor: Ett privat kontor där ni har full kontroll över er arbetsmiljö.
FIXAT erbjuder er ett färdigt kontor med snabb inflyttning och avtalslängd från 12 månader, en perfekt lösning för företag som vill ha ett privat och klart kontor utan långsiktiga åtaganden.
FLEXA ger er den flexibilitet och frihet ni behöver för att arbeta på era egna villkor, samtidigt som ni får tillgång till en dynamisk och social arbetsmiljö där nya idéer och samarbeten blomstrar.
Genom att arbeta strategiskt med planeringen kan ni skapa en arbetsplats som inte bara möter era behov idag, utan även växer och anpassar sig med verksamheten i framtiden. Det kan vara lockande att dyka ner i kontorets utformning med en gång, men det är viktigt att lyfta blicken och tänka de lite större tankarna först.
Börja med att definiera de huvudsakliga syftena och vad ni vill uppnå med arbetsplatsen. Det avgör de fortsatta prioriteringarna och sätter en riktning.
Här behövs en bred syn på vilken roll arbetsplatsen faktiskt kan spela för organisationen. Självklart ska den stödja ett effektivt arbete för att uppnå verksamhetens mål. Men kontoret kan också vara ett strategiskt verktyg för att stärka såväl företagskultur som varumärke. Attrahera talanger, skapa engagemang, stärka samarbete och öka innovationskraften.
Det är många aspekter som behöver vägas in i beslutet och därför viktigt att sätta en prioritering för vilka parametrar som är styrande, och som får sätta kursen.
Valet av område är strategiskt, det påverkar ert varumärke, medarbetarnas trivsel och företagets utveckling. Rätt område stärker både image och signalerar ert företags värderingar och ambitioner.
Utgå från era definierade syften och målsättningar med arbetsplatsen och gör en lägesanalys utifrån dem. Rätt område för verksamheten är ett strategiskt beslut som påverkar både varumärket och arbetsmiljön.
Hur viktig är områdets atmosfär och hur det speglar ert varumärke? Vilka strategiska samarbeten eller kluster är intressanta för just er? Vilken typ av restauranger och service behöver finnas i närheten för att era medarbetare ska trivas?
Gör en grundlig analys av era behov. Hur arbetar just ert företag, och vilka funktioner är viktiga för er. Kontoret behöver utformas för att stödja de specifika arbetsmoment som är centrala för er verksamhet.
På en grundläggande nivå handlar det om att göra kontoret till en mer attraktiv arbetsplats än hemmet. För det krävs platser för individuellt arbete och koncentration. Därtill möjligheter till socialt utbyte, samt informella och formella mötesplatser. Dvs grunden för att kreativitet, samarbetet och välmående ska få näring.
För att hitta rätt balans och tillgodose organisationens olika behov krävs en kartläggning som kan göras i form av exempelvis enkäter, workshops eller mätningar.
Inspireras av kontor i allt från kreativa gamla fabriksbyggnader till moderna och stilrena arbetsmiljöer. Se hur olika miljöer kan skapa utrymme för både innovation och samarbete, och få nya idéer till ert eget framtida kontor!
Att skapa rätt arbetsmiljö handlar om att stödja både er verksamhet och era medarbetare. Den här checklistan hjälper er att fatta välgrundade beslut, från att definiera kontorets syfte till att skapa en hållbar och inspirerande arbetsplats.
Definiera kontorets syfte: Klargör övergripande målsättningarna med kontoret. Ett tydligt syfte och en klar vision styr övriga beslut under det fortsatta arbetet.
Synka visionen med företagets riktning och värden: Fundera på vart är på väg som organisation och hur målsättningen med kontoret speglar era värden och er riktning.
Utse en arbetsgrupp med tydliga mandat och genuint engagemang: Visa att frågan är prioriterad genom att ge arbetsgruppen tillräcklig tid och resurser för att kunna göra ett väl genomarbetat arbete.
Utvärdera vad ni vill ni signalera genom den plats ni är på. Låt platsen förstärka ert varumärke. Området ni väljer speglar ert företag. En strategiskt vald plats stärker ert varumärke och ger ett positivt intryck hos både kunder och medarbetare.
Tillgodose mobilitet och framtidsbehov. Välj ett område som matchar era behov av tillgänglighet, oavsett om det gäller kollektivtrafik, cykel, gång eller bil.
Utvärdera möjliga samverkanskluster och potentiella geografiska nätverk som kan skapa synergier. Ett område med likasinnade verksamheter ger en naturlig plattform för utveckling.
Kartlägg vad som ger era medarbetare inspiration och energi i vardagen. Restauranger, caféer och bra service bidrar till trivsel och inspiration. Ett område som känns levande gör det enklare att trivas och känna sig hemma med sin verksamhet.
Samla in medarbetarnas insikter: Genom enkäter eller workshops, identifiera medarbetarnas behov och förväntningar på arbetsmiljön. Deras insikter är avgörande för en trivsam arbetsplats.
Kartlägg användningen av kontoret: Genomför en närvarosmätning och identifiera vilka aktiviteter som ska prioriteras – fokusarbete, samarbete, social interaktion eller representation – och säkerställ att designen stödjer dessa.
Besök andra kontor: Studera hur andra företag har löst sina kontorsutmaningar och hämta idéer som kan appliceras på era behov.
Planera för framtidssäkring: Säkerställ att kontoret kan hantera nya arbetssätt, teknologiska lösningar och förändrade arbetsmönster utan stora omställningar.
Flexibla och anpassningsbara ytor: Skapa ytor som stödjer olika arbetsuppgifter, exempelvis fokusarbete, samarbete, sociala interaktioner och kundmöten.
Inredning och möblering: Möbler, färgval, material och konst påverkar humör och engagemang. En trivsam och inspirerande miljö är inte bara en bonus, den ökar produktiviteten.
Återbruk: Gör en inventering av era befintliga möbler. Vad går att återbruka på det nya kontoret, och vad behöver komplettera eller uppdateras?
Ergonomisk och välbefinnandefokuserad design: Välj möbler och utrustning som främjar hälsa och komfort, såsom höj- och sänkbara skrivbord, ergonomiska stolar och rätt belysning.
Ljus och ljud: Optimera belysning och akustik med flexibla lösningar för att skapa en trivsam och funktionell miljö för olika aktiviteter.
Teknisk infrastruktur: Säkerställ snabb uppkoppling och moderna digitala lösningar, som mötesverktyg och bokningssystem, för att underlätta både fysiskt och digitalt samarbete.
Integrera hållbar design: Använd återvunna material, energieffektiva lösningar och grönska för att skapa en arbetsplats som är inspirerande och miljövänlig.
Tillgänglighet och inkludering: Utforma kontoret så att det är tillgängligt för alla, oavsett funktionsförmåga, och stödjer en inkluderande arbetsmiljö.
Lagring och logistik: Se till att det finns tillräckligt med förvaringsutrymme som är praktiskt och lättillgängligt.
Utomhusytor: Om möjligt, planera för balkonger, terrasser eller grönområden som kan användas för pauser och alternativa mötesmiljöer.
Tveka inte att kontakta vår uthyrningsavdelning för mer information, eller för att boka en visning.