Skeppsbron

Skeppsbron 5

Inom Vallgraven 49:1

Merkurhuset uppfördes 1897 och är belägen på Skeppsbron. Det är en kontorsfastighet som är den äldsta kvarvarande byggnaden i området. Här möts besökaren av husets karaktäristiska fasad och tornen. Fastigheten är delägd med Bygg-Göta och förvärvades av Platzer under 2017.

Under 2019 har vi påbörjat utvecklingen av en ny byggnad som knyter ihop det befintliga Merkurhuset med staden och läker ihop det halva kvarteret. Läs mer om projektet här!

Fastighet: Inom Vallgraven 49:1

Lokaltyper: Butik, Kontor

Kommun: Göteborg

Område: Skeppsbron

Adress: Skeppsbron 5

Byggår: 1897, 2021

7 min till Göteborgs centralstation

25 min till Landvetter flygplats

Cykelparkering vid Stenpiren

6 st busslinjer

2 st spårvagnar

2st färjor

Parkering vid Operan

Restaurang finns i området

900 m till matvaruhandel

400 m till E45

Fastigheten

Fastigheten Merkurhuset uppfördes 1897 och är belägen på Skeppsbron. Det är en kontorsfastighet som är den äldsta kvarvarande fastigheten i området. Här möts besökaren av husets karaktäristiska fasad och tornen. Fastigheten är delägd med Bygg-Göta och förvärvades av Platzer under 2017.

Lokalutformning

Lokalerna på Skeppsbron är charmigt utformade och bevarade sedan rederiepokens storhetstid. I gatuplan mot älven finns ett flertal butikslokaler, medan det i övriga huset är framförallt kontorslokaler.

FASTIGHETEN ÄR MILJÖCERTIFIERAD ENLIGT

Miljöcertifiering

Vi tar vårt ansvar att utveckla fastigheter för Göteborgs framtid. Detta gör vi genom att ständigt titta på nya möjligheter att miljöcertifiera fastigheterna genom olika kvaliteter för inomhusmiljön och en förbättrad energiprestanda. Tillsammans för och med våra hyresgäster kan vi skapa bättre inomhusmiljöer.

- Lokalen
- Hållplats
- Parkering
- Restaurang
- Hotell
- Motion och hälsa
Område

Skeppsbron

Folklivet och uteserveringarna vid Esperantoplatsen sätter sin prägel även på den lite ruffa kajen mellan Rosenlund och Stenpiren, precis som den salta luften och doften av havet. Den brokiga hamnmiljön, där 1800-talet pråliga kontorsbyggnader samsas med kraftvärmeverk och Göteborgs första ”skyskrapa”, ger en tillåtande atmosfär som lockar många kreativa krafter. Inte så konstigt att området är populärt bland företag inom både reklam och arkitektur. 

Utforska området

Omgivning

Skeppsbron tillsammans med Masthuggspiren räknas som ett av de största utvecklingsprojekten i satsningen på Södra Älvstaden. Första steget var att bygga Stenpirens resecenter tillsammans med ett utökat spårvagnsnät mellan Brunnsparken och Järntorget. I framtiden kommer flera byggnationer med kontor, bostäder, restauranger och service att blandas med nuvarande struktur. Området kring Skeppsbron har en självklar plats i Göteborgs historik där många av byggnaderna stod färdigställda under sekelskiftet.

Kommunikationer

Till Skeppsbron tar man sig enkelt till Stenpiren från stora delar av Göteborg. Här stannar spårvagn 1 och 9, bussarna Blå, Röd, 50, 60, 90, 91 och 114 och älvfärjorna.

Service

En kort promenad bort ligger Göteborg Centrum och Nordstan med sitt stora utbud av butiker, restauranger och övrig service. Flera lunchrestauranger och caféer finns i direkt närhet till fastigheten.

Allmänt

Närmaste Styr och Ställ finns på Esperantoplatsen och Rosenlunds färjeläge.

Närmaste Sunfleet-station finns på Masthamnsbron.

Är du hyresgäst i fastigheten?

Visa hyresgästsinformation
/