Almedal - En brokig hemvist för företagare med experimentlusta

Almedals fabriker är en brokig väv som är allt annat än slät. Mitt i Mölndalsåns dalgång ligger ett område rikt på själ och charm. I vackra tegelbyggnader från 1800-talets spinneri- och väveriverksamhet, huserar  numera  kreativa verksamheter inom bland annat musik, filmproduktion och inredning.

 

Det är inte helt enkelt att få ett grepp om Almedals fabriker, men det är också det som är charmen. Det är ju de udda delarna som blir till en inspirerande helhet. Den röda tråden klippte vi för länge sen, men den tillåtande atmosfären och mixen av människor gör det lätt att dra igång nya projekt  här, oavsett om du är utforskande ingenjör eller forskande kreatör. Välkommen till Almedals fabriker – en plats som ständigt sys om.

Kreativ pånyttfödelse

En trend i världens växande storstäder är att fabriksområden och slakthus får nytt innehåll och blir de hippaste områdena. Kreativa företag, innovatörer, konstnärer och filmare tar plats i stora, råa lokaler och hämtar energi i den produktivitet som en gång satt i väggarna. Almedal är ett område som genomgår just en sådan metamorfos.

Strategiskt superläge

Almedal är ett område som ligger mittemellan södra Göteborgs två viktigaste knutpunkter. Lätt och snabbt att nå. Norrut ligger Korsvägen, Liseberg, Universeum, Svenska Mässan och Evenemangsstråket. Söderut finns Mölndals centrum och expansiva Mölndals dalgång. Genom området rinner Mölndalsån som delar området mellan de gamla fabrikslokalerna på ena halvan och 50-talets funkishus utmed Mölndalsvägen på den andra.

Det kommer att växa

Att Almedal finns med i Göteborgs framtidsplaner är ingen högoddsare. Nuvarande bebyggelse kommer att kompletteras av nya kontor, bostäder, handel och service. Här samarbetar Göteborg och Mölndal över stadsgränsen med översiktsplanen. Omvandlingen av Almedal kommer att ta fart när byggandet av Västlänken utmed E6:an kommit ur startgroparna.

Varför tror vi på Almedal?

Precis som många andra fabriksområden har Almedals fabriker en ny storhetstid framför sig. När Platzer 2014 övertog förvaltningen såg vi potentialen i de gamla lokalerna. Många av originaldetaljerna – utvändigt som invändigt – finns kvar och ger både charm och karaktär. Bågelement över fönsterkarmarna, bjälklag i taken, råa trägolv är alla unika detaljer som skapar husens personlighet, något som många kreatörsdrivna företag ser som en inspirerande miljö för sin verksamhet.

Vi på Platzer tror på utvecklingsområden där det finns förutsättningar för att skapa större kluster. Synergier kan uppstå när det finns platser där företag och branscher kan mötas. Tillsammans med Wallenstam arbetar vi med detaljplanen för Almedals fabriker. Bostäder, kontor och parkeringsgarage planeras som komplement till fabrikerna. När nya människor flyttar in, skapas nya mötesplatser och nya möjligheter.

Läs också artikeln där vi jämför Almedals Fabriker med andra liknande områden: Unika möten mellan industrihistoria och framåtanda

 

Affärsområdeschef kontor
Mikael Dotevall
Telefon: 031-63 12 39
Områdeschef
Björn Larsson
Telefon: 031-63 12 34
- Fastighet
- Pågående projekt

Projekt i området

Lediga lokaler i Almedal

Visa lokaler

Fastigheter i området

Letar du lokal i området?

Kontakta oss