Hyresgästreportage 2017-10-17

Vi är alla en del av historien

Platzernytt besökte Mölndals stadsmuseum i Kvarnbyn, Mölndal under slutförberedelserna inför den nya utställningen Avtryck - människor och platser. Museichef Cajsa Lagerkvist och kommunikatör Clara Vollrathson tog sig tid att visa oss runt och berätta om museets arbete, varför de vill engagera människor i relationen till då och nutid och hur det kommer sig att besökare får ta på nästan allt i museets utställningar.

Dånet från Mölndalsfallen möter besökare så fort de kliver ur bilen. En gång i tiden var detta platsen för en av Sveriges största industrier. Då tillverkades olika textilier här, bland annat Sveriges första sömlösa nylonstrumpa. Mölndals stadsmuseum flyttade hit årsskiftet 2001-2002 efter att de växt ur sina lokaler i Mölndals gamla polishus, där man startade 1987. I en del av det kulturhistoriska huset som förr kallades för "strumpan" har man idag förutom utställningar ett café och en presentshop.

Utsikten från museets konferensrum våningen ovanför utställningen. Här har man en fin utsikt över forsen och Mölndals dalgång.


Något för alla åldrar
 

Hit kommer ca 40 000 besökare årligen för att se spännande utställningar och fika i det mysiga Forscaféet. För den äldre generationen är det ett tillfälle för tillbakablick och reflektion, här står leksaker och föremål från barndomen uppradade på hyllorna. De yngre får chansen att uppleva museet på sitt sätt. Här finns inga glasmontrar eller avspärrningar, på Mölndals stadsmuseum får man nämligen ta och känna på nästan allt, berättar Cajsa Lagerkvist.

- Våra föremål är inte så unika på det sätt som man möter hos de flesta andra museer. Skulle något mot förmodan gå sönder eller stjälas så är det inte en katastrof för evigheten eller det kulturhistoriska värdet. Vi tror att som museum gör vi bäst skillnad, och föremålen bäst skillnad, om människor får se och röra dem, säger Cajsa Lagerkvist.

Lyx från Lindome - en av de permanenta utställningarna på museet som berättar om hundraårig hantverkskonst som har prytt och fortfarande pryder många hem.


Relationen mellan då och nu
 

Dåtid och nutid är ständigt närvarande på Mölndals stadsmuseum. Kanske blir det ännu tydligare här, jämfört med andra museum, för att föremålen inte är så gamla. Museets absolut viktigaste uppgift är att engagera människor i relationen till dåtid och nutid, menar Cajsa Lagerkvist.

- Vi vill få besökarna att känna att de har varit en del av historien, att vi alla betyder någonting i nuet och kan bidra i framtiden. Alla museer som jobbar med historia har som uppdrag att värna, förmedla och bevara historien för att kunskapen om den ger oss bättre möjligheter att välja för framtiden. Om vi tappar den så är vi väldigt rotlösa, säger Cajsa Lagerkvist.

Clara Vollrathson kommunikatör på Mölndals stadsmuseum förklarar att man jobbat strategiskt med känslan av nostalgi och föremålens förmåga att väcka minnen till liv.

- Det är viktigt med nostalgi för oss, men det är också viktigt att man inte går över i en romantisering av historien. Därför speglar vårt material både ljusa och mörka minnen. De flesta är ganska införstådda i att det är en del av livet. Det visar att det finns ett djup, säger Clara Vollrathson.

- Våra föremål är inte så unika på det sätt som man möter hos de flesta andra museer. Skulle något mot förmodan gå sönder eller stjälas så är det inte en katastrof för evigheten eller det kulturhistoriska värdet. Vi tror att som museum gör vi bäst skillnad, och föremålen bäst skillnad, om människor får se och röra dem, säger museichef Cajsa Lagerkvist och tar ner en hatt från väggen.


Avtryck - människor och platser
 

Mölndals stadsmuseum har tre permanenta utställningar; Lyx från Lindome, 1 rum och kök och Öppna magasinet. Utöver dessa tillkommer även tillfälliga utställningar.

I den senaste, Avtryck - Människor och platser får besökare möta Mölndals kulturmiljöer och andra vardagliga platser som gett avtryck i människors liv. Genom utställningen vill Mölndals stadsmuseum uppmuntra besökare att fundera kring sin egen närmiljö, vilka platser är viktiga och varför.

Välkommen till utställningen "Avtryck - människor och platser" som nu har öppnat. Utställningen pågår till den 9 september 2018.

Förberedelserna pågick för fullt inför utställningen Avtryck - människor och platser. Här berättar utställningsformgivare Åsa Palmaer Skoglund vad som återstår att göra innan man öppnade upp för besökarna den 21 oktober.


Besök gärna museet.

Öppettider: Tisdag - söndag kl 12.00 - 16.00. Fri entré
 Museichef Cajsa Lagerkvist och kommunikatör Clara Vollrathson tog emot oss och visade oss runt och berättade om vad som gör just Mölndals stadsmuseum speciellt.

- Det är viktigt med nostalgi för oss, men det är också viktigt att man inte går över i en romantisering av historien. Därför speglar vårt material både ljusa och mörka minnen. De flesta är ganska införstådda i att det är en del av livet. Det visar att det finns ett djup, säger Clara Vollrathson.

I museibutiken hittar man en härlig blandning av nostalgiprylar och moderna designföremål.

Forscaféet ligger i anslutning till museet. På menyn finns bakverk, matiga smörgåsar och olika lunchrätter. Vid fint väder kan du slå dig ner på uteserveringen med utsikt över forsen.
bild:tinablickphoto

Några av besökarna på muséet var mamma Cecilia med barnen Per och Signe från Uppsala. De hade hittat ett ställe att slå sig ner på och leka med gamla leksaker.

Här finns mycket man kan känna och ta på.

Hur många kommer ihåg detta upp och nervända barnprogram?

På väggen "Mina hemligheter" kan man skriva sin hemlighet på en lapp och sätta upp tillsammans med andras hemligheter.

Forsen rinner precis utmed huset och ger liv och rörelse åt området.

Text: Helena Larsson/Platzer
Bilder: Platzer o Mölndals stadsmuseum
2017-10-17